دستورالعمل‌هایی برای سیاست‌گذاران حفاظت از کودکان در فضای مجازی (۲۰۲۰)
گزارش شماره ۸۴

در دنیایی که اینترنت تقریباً به هر جنبه‌ای از زندگی مدرن رخنه کرده است، حفظ امنیت کاربران کم‌سن در فضای آنلاین به یک مسئله‌ی اضطراری برای همه کشورها تبدیل شده است. هرچند اینترنت به منبعی غنی برای بازی و یادگیری کودکان تبدیل شده است، برای حضور بدون همراه، فضایی خطرناک است. کودکان امروز با خطرات زیادی از جمله مسائل مربوط به حریم خصوصی، محتوای خشن و نامناسب، کلاه‌برداران اینترنتی و سوءاستفاده و بهره‌برداری جنسی مواجه هستند. خطرات در حال افزایش هستند و مجرمان هم‌زمان در چندین حوزه فعالیت می‌کنند و کارایی واکنش‌ها و اصلاحات کشورها را کاهش می‌دهند. بعلاوه، همه‌گیری جهانی کووید 19 نیز باعث افزایش حضور کودکان در فضای مجازی برای پیگیری درس‌ها و تعاملات اجتماعی شده‌ است. محدودیت‌هایی که این ویروس بر زندگی ما اعمال کرده است باعث شده تا کودکان بسیار زودتر از آنچه که والدینشان برنامه‌ریزی کرده بودند وارد فضای مجازی شوند. همچنین گرفتاری کاری والدین نیز مانع نظارت مناسب بر فعالیت آنلاین کودکان شده است که خطر دسترسی آن‌ها به محتوای نامناسب یا هدف قرار گرفتن از سوی مجرمان برای سوءاستفاده‌های مختلف را افزایش داده است. امروز بیش از هر زمان دیگری، حفظ امنیت کودکان در فضای مجازی به یک واکنش هماهنگ و مشارکتی از سوی بخش‌های مختلف جامعه نیاز دارد . ذینفعان زیادی از حوزه صنعت مانند پلتفرم‌های بخش خصوصی، ارائه‌دهندگان خدمات و اپراتورهای شبکه گرفته تا دولت‌ و جامعه مدنی باید وارد عمل شوند و از این برنامه پشتیبانی کنند.

گزارش حاضر سندی تحت عنوان ” دستورالعمل‌هایی برای سیاست‌گذاران حفاظت از کودکان در فضای مجازی(2020)” را ارائه می‌کند که در سال 2020 توسط اتحادیه بین‌المللی مخابرات(ITU) جهت بهره‌مندی سیاست‌گذاران مربوطه ارائه شده است. نسخه قبلی این سند در سال 2018 ارائه شده بوده است که با یک بازنگری، بازنویسی و بازطراحی اساسی و اعمال تغییرات عمده در چشم‌انداز دیجیتالی که کودکان در آن در حال فعالیت هستند، نسخه حاضر ارائه شده است. علاوه بر واکنش به تغییرات جدید در فناوری‌ها و پلتفرم‌های دیجیتال، نسخه جدید به کودکان دارای معلولیت توجه ویژه‌ای داشته است. دنیای آنلاین برای این کودکان فضایی کاملاً مناسب فراهم می‌آورد تا بتوانند مشارکت اجتماعی خود را تحقق بخشند. نیازهای خاص کودکان مهاجر و دیگر گروه‌های آسیب‌پذیر نیز در این نسخه جدید در نظر گرفته‌شده‌اند.

مباحث مطرح شده در مجموعه دستورالعمل‌های این سند می‌تواند در راستای تدوین اسناد و استراتژی‌های ملی حفاظت از کودکان در فضای مجازی، به سیاست‌گذاران نهادهای ذیربط کشور کمک شایانی نماید.

دانلود
سال نشر:
۱۴۰۰
تعداد صفحات:
۱۱۸
سایر منشورات